Mentori-aktoripari, IT-konsultti, kauppatieteiden maisteri, Ville Louko, 26, ja OP Ryhmän entinen pääjohtaja Reijo Karhinen, 63, tutustuivat toisiinsa viime keväänä Suomen Mentorien mentoriohjelman kautta. Yksi haastattelumme tärkeimmistä kysymyksistä on saada vastaus seuraavaan: voiko ihan kuka tahansa saavuttaa omia unelmiaan vai edellyttääkö se tietynlaista taustaa tai kykyjä? Voiko kenestä tahansa tulla menestynyt – esimerkiksi onnistuneen mentoroinnin avulla?

”Sattuman kautta”, vastaa Reijo Karhinen vaatimattomasti, kysyttäessä miten hän on oikeastaan päätynyt siihen pisteeseen, jossa hän on nyt. Nyt 63-vuotias Karhinen on tehnyt koko työuransa OP:lla, aloittaen 24-vuotiaana kotipaikkakuntansa Juvan Osuuspankin apulaisjohtajana ja päättäen uransa saman finanssiryhmän pääjohtajana. ”Kun työnantajan ja työntekijän arvot kohtaavat, se sitoo”, hän perustelee valintaansa pysyä koko uransa ajan saman yrityksen palveluksessa.

Reijon aktori on 26-vuotias Ville Louko. Keväällä 2018 Ville kirjoitti gradua johtamisen pääaineesta Estonian Business Schoolista, etsi töitä ja kaipasi apua siihen, mihin suuntaan omaa uraa kannattaisi lähteä viemään. ”Kyllähän siinä meinasi mennä kaakaot väärään kurkkuun”, kuvaa Louko sitä hetkeä, kun hän kuuli, että omaksi mentoriksi tulisi OP Ryhmän entinen pääjohtaja. Myös Reijoa oli jännittänyt Villen tapaaminen. Villellä oli kunnianhimoisia tulevaisuuden tavoitteita ja hän pohti, osaisiko hän mentorina auttaa oikealla tavalla.

Haavoittuvuus on tärkeää, jotta mentorointisuhde onnistuu

Kun kysymme Villeltä ja Reijolta sitä, minkälaisia asioita he ovat käyneet mentorointitapaamisissa läpi, molemmat menevät ensin hivenen hiljaiseksi. Sitten Ville avaa suunsa: ”Alussa kaikkein tärkeintä oli luottamuksen rakentaminen. Ensin minua jännitti tosi paljon luottaa Reijoon ja kertoa omista henkilökohtaisista asioista, mutta kun päätin uskaltaa olla haavoittuvainen, luottamus syntyi todella nopeasti. Tämän jälkeen siirryimme aika nopeasti niihin kipupisteisiin, jotka ovat muokanneet molempien elämää. Eihän sitä saisikaan mentoroinnista mitään, jos ei uskalla avata itseään”. ”Ei me kyllä sulle voida ihan kaikkea kertoa!”, Reijo täydentää hymyillen. Se on totta – ei tarvitse, sillä mentorin ja aktorin keskustelut ovat täysin luottamuksellisia. Parin dynamiikasta syntyy vaikutelma, että jakamista on tapahtunut paljon ja parin välillä on aito, syvällinen side. Haavoittuvuus ja kyky olla oma itsensä toisen kanssa ovatkin parin mielestä mentori-aktorisuhteen onnistumisen kannalta tärkein asia.

Karhinen: ”Hallitusten johtopaikoille tarvitaan lisää nuoria”

Vaikka tämän haastattelun tarkoituksena oli puhua mentoroinnista, Reijo nostaa esille huolenaiheen, jota ei voi jättää huomiotta: Karhisen mukaan nuoret ovat aliedustettuja työelämän johtopaikoilla, eikä näin pitäisi olla. ”Uudet teknologiat draivaavat valtavaa murrosta tähän maailmaan. Nuorilla on vanhempia sukupolvia huomattavasti parempi näkemys siitä, mitä teknologia mahdollistaa ja siksi myös selkeämpi näkemys mihin suuntaan tämä maailma on menossa. Suomeen tarvitaan etupainotteinen sukupolven vaihdos, jossa hallitusten johtopaikoille tarvitaan tasapuolisen nais- ja miesedustuksen lisäksi myös nuoria”, hän sanoo.

Mennään takaisin mentorointiin. Mitä Ville on mentoroinnista saanut? Ville kertoo, että mentorointi on ollut hänelle monella tavalla elämää mullistava asia: ”Vuosien varrella olen ollut epävarma omasta tekemisestäni. Reijon kautta olen saanut uskon itseeni ja työkalut oman elämän suunnittelemiseen. Se on tosi voimauttavaa, kun paljastat vahvuutesi ja heikkoutesi toiselle – ja toinen uskoo ja tukee sinua kaikesta huolimatta, omana itsenäsi”, hän sanoo. Entä mitä Reijo on saanut Villeltä? ”Minulle mentorointi on keino osoittaa kiitollisuutta minua kohtaan nuorena osoitetusta luottamuksesta ja saaduista mahdollisuuksista. Se on myös tapa pysyä kiinni ajan hengessä sekä poissa vuorineuvosten kabineteista, kun saa viettää rentoa aikaa nuorten kanssa! Villeltä olen saanut systemaattisuutta ja järjestelmällisyyttä myös omaan tekemiseeni – ihailen sitä tapaa, miten hän kykenee analysoimaan ja jäsentämään omaa elämäänsä”, Reijo kertoo.

Kutkuttava, koko haastattelun ajan mielessä pyörinyt kysymys odottaa vielä vastausta. Voiko kuka tahansa saavuttaa unelmiaan, vaikka olisi ihan tavallinen tyyppi? Voiko kenestä tahansa tulla seuraava Reijo Karhinen, jos haaveilee niin näyttävästä urasta? ”Kyllä voi! Ihan kuka tahansa ja se on minulle kirkastunut tämän prosessin aikana. Reijo on hieno, suoraselkäinen osoitus siitä, että kun tekee sen, minkä lupaa ja antaa tavoitteelle kaikkensa, kuka tahansa pystyy samaan. Kunhan vain ensin päättää, mitä haluaa ja antaa sille päätökselle kaikkensa”, Ville sanoo.

Villen vinkit työuraa aloittavalle nuorelle

  1. Valitse, mitä haluat elämässäsi tavoitella. Älä vain ajelehdi virran mukana.
  2. Mieti, mitä haluamiesi asioiden saavuttaminen tarkoittaa käytännössä. Rakenna itsellesi kartta, jossa mietit, mitä tavoitteiden saavuttaminen vaatii ja mihin askeleisiin kannattaa keskittyä missäkin vaiheessa.
  3. Muista, että prioriteetit ovat välttämättömiä: kaikkea ei voi valita, eikä kaikkeen voi keskittyä samaan aikaan. Esimerkiksi jossakin kohdassa läheiset ihmissuhteet voivat olla tärkeämmässä roolissa kuin oma ura.
  4. Lähde tekemään työtä kohti tavoitteitasi. Vähitellen saat kaiverrettua oman elämäsi sellaiseksi kuin haluaisit.

Reijon vinkit työuraa aloittavalle nuorelle

  1. Ole avoin uudelle – aina. Kun jotain uutta on tapahtumassa, ole ensimmäisten joukossa tutkimassa, mistä on kyse. Uusien asioiden kautta avautuu aina uusia mahdollisuuksia.
  2. Kun uusia tilaisuuksia on tarjolla, tartu niihin. Valintoja on hyvä tehdä avaralta pohjalta, eikä kannata rajata omaa juttua liian kapeaksi. Työuraa on hyvä rakentaa laajalta pohjalta etenkin uran alkuvaiheessa.
  3. Kuuntele itseäsi ja arvomaailmaasi. Älä tee sellaisia asioita, jotka eivät ole omien arvojesi mukaisia.

Pääkaupunkiseudun loppusyksystä alkavaan mentoriohjelmaan haetaan nyt aktoreita. Haku on auki 17.3. saakka, lue lisää ja hae mukaan täältä!

 

Lue lisää tarinoita mentoroinnista täältä:

Aktori Jukka Kopra: ”Kun lähdet koulusta, tavoitteita ei enää aseteta – ne täytyy asettaa itse”

Mentori Kaisa Rönkkö: ”Mentorointi laittoi minut testaamaan omia uraunelmiani”

”Mentorointi on muuttanut kaiken” – Lue mentori-aktoripari Pipsan ja Anna-Marin vinkkit onnistuneeseen mentorointisuhteeseen