Suomen Mentorit ry:n mentorointiohjelma

Suomen Mentoreiden ensimmäinen mentorointiohjelma käynnistyi pääkaupunkiseudulla keväällä 2013 tavoitteenaan auttaa korkeakoulusta valmistuvia nuoria löytämään oma paikkansa työelämässä. Muutaman kymmenen mentorointiparin ohjelmasta on sittemmin kasvanut yksi Suomen suurimmista mentorointiohjelmista korkeakoulutetuille osaajille. Tänä päivänä toimimme valtakunnallisesti ja kuluneiden 10 vuoden aikana olemme tarjonneet mentorin jo 3200 osaajalle.

Suomen Mentoreiden ohjelma tänä päivänä

Pääkaupunkiseudulta lähtenyt toimintamme on levittäytynyt hiljalleen ympäri Suomen. Ohjelmia on järjestetty mm. Turussa, Tampereella, Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Vaasassa, Oulussa, Rovaniemellä, Joensuussa ja Ylä-Savossa. Maailman muuttuessa olemme tarjonneet mentorointia myös englanniksi ja virtuaalisesti vuodesta 2020 saakka.

Vuosien varrella kerättyjen kokemusten jälkeen olemme siirtyneet kerran vuodessa toteutettavaan valtakunnalliseen hybridiohjelmaan, johon voi osallistua suomeksi tai englanniksi. Ohjelmamme kestää noin vuoden ja sen aikana mentori ja aktori tapaavat toisiaan 8-10 kertaa. Ohjelmamme käynnistyvät aina syksyisin ja niiden aikana järjestetään koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia sekä perinteisillä tavoilla että virtuaalisesti. Mentorointiparit voivat tavata ohjelman aikana etänä, kasvokkain tai näitä yhdistellen omista toiveistaan ja asuinpaikkakunnistaan riippuen.

Kohderyhmät

Omat ohjelmamme on suunnattu alle 36-vuotiaille korkeakoulutetuille nuorille aikuisille, jotka etsivät oman alan työpaikkaa tai laajemmin oman uran ja tulevaisuuden polun suuntaa. Sekä mentoreitamme että aktoreitamme yhdistää korkeakoulutus, mutta esimerkiksi koulutusalojen suhteen meillä ei ole rajauksia. Olemmekin ensisijaisesti monialainen mentorointitoimija ja uskomme eritaustaisten ihmisten välisiin kohtaamisiin. Kun aktori ja mentori ovat eri aloilta, saadaan yhteisiin keskusteluihin erilaisia ja yllättäviäkin näkökulmia.

Mentorimme ovat vapaaehtoisia työelämän konkareita, joilla on aito halu tukea nuorempaa kollegaa työelämän ensimetreillä. Mentori on aktorille kuin kriittinen ystävä. Kriittinen siksi, että mentori voi haastaa aktorin näkemyksiä ja herätellä uudenlaista ajattelua, ja ystävä siksi, että mentori aidosti välittää aktorinsa elämästä ja hyvinvoinnista.

Mistä mentorointitapaamisissa keskustellaan?

Aktori määrittää mentorointisuhteen alussa tavoitteen, jonka hän haluaa saavuttaa ohjelman aikana. Se voi olla esimerkiksi työpaikan löytäminen tai oman tulevaisuuden suunnan kirkastaminen. Mentori auttaa tarvittaessa oivalluttavilla kysymyksillä tavoitteen asettamisessa.

Luottamuksellisissa mentorointitapaamisissa voidaan keskustella esimerkiksi omasta osaamisesta, työnhausta ja verkostojen rakentamisesta, hyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta sekä tulevaisuuden haaveista ja urapoluista. Mikäli työnhaku on aktorille ajankohtaista, voi mentori tukea ja sparrata myös työnhakudokumenteissa ja -prosesseissa.

Keskeistä mentoroinnin onnistumisessa on aktorin aktiivisuus ja molempien osapuolien sitoutuminen yhteiseen matkaan. Myös yhteiset pelisäännöt ja tapaamisten aiheet kannattaa sopia heti alussa. Kaiken tämän ohjeistamme ohjelmiimme mukaan valituille askel askeleelta.

Suomen Mentorit tukena

Suomen Mentorit ry:n toiminnan ytimessä on mahdollistaa mentorin ja aktorin kohtaaminen ja yhteistyösuhteen rakentaminen. Mentorointiparien muodostamisen ja alkuun saattamisen lisäksi järjestämme ohjelmien aikana koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia. Mentorien ja aktorien käytössä on myös materiaalipankki, josta saa vinkkejä ja työkaluja mentorointitapaamisiin.

Mentorointiohjelmamme on parhaillaan käynnissä ja seuraava haku avataan syyskuussa 2023.

Valtakunnallinen toiminta

Suomen Mentorit on järjestänyt mentorointiohjelmia pääkaupunkiseudulla vuodesta 2013, mutta nykyään toimimme valtakunnallisesti! Pandemian mukanaan tuoma etätyökulttuuri on mahdollistanut viime vuosina mentorointiparien muodostamisen ympäri Suomen niin, että mentori ja aktori ovat voineet olla myös eri paikkakunnilta.

”Etämentorointi sopi hyvin meille molemmille. Keskustelu oli vapaampaa, kun meillä oli rauhallinen tila käytössämme. Toivottavasti myös pandemia-ajan jälkeen etämentorointi jatkuu.” (mentori 2021-2022)

Viime vuosien ohjelmia:

 • Valtakunnallinen etämentorointi: Ohjelma 2021-2022.
 • Helsingin työllisyyspalvelut: Ohjelma 2021-2022.
 • Pääkaupunkiseutu: Ohjelma 2020-2021.
 • Joensuu: Ohjelma 2020-2021.
 • Jyväskylä: Ohjelma 2020-2021.
 • Kuopio: Ohjelma 2020-2021.
 • Ylä-Savo: Ohjelma 2021.
 • Lappeenranta: Ohjelma 2016–2017.
 • Oulu: Ohjelma 2020-2021.
 • Pori: Ohjelma 2019-2020.
 • Rovaniemi: Ohjelma 2019-2020.
 • Tampere: Ohjelma 2019-2020.
 • Turku: Ohjelma 2019-2020.
 • Vaasa: Ohjelma 2019-2020.

Tule mukaan!

Hae mentoria

Oletko valmistunut tai juuri valmistumassa korkeakoulusta? Etsitkö työpaikkaa tai kaipaisitko apua omien vahvuuksien tunnistamisessa? Voisiko kokeneen ammattilaisen neuvoista olla sinulle hyötyä uran alussa ja työnhaussa?

Hae mentoria

Tule mentoriksi

Haluaisitko sinä tukea korkeakoulutettua nuorta opinnoista työelämään? Mitä neuvoja sinä olisit halunnut kuulla oman urasi alussa? Hae mukaan ja ryhdy mentoriksi korkeakoulutetulle osaajalle!

Tule mentoriksi

Lisätietoja mentorointiohjelmasta

Mitä on mentorointi?

Lue mentoroinnista ja ohjelmistamme

Aktorien kokemuksia

Tutustu aktorien kokemuksiin

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tutustu ja lue lisää