Suomen Mentorit ry:n mentorointiohjelma

Suomen mentorit ry:n mentorointiohjelma on yleensä noin vuoden prosessi, jonka aikana mentori ja aktori tapaavat toisiaan 8-10 kertaa. Omat ohjelmamme on suunnattu alle 36-vuotiaille korkeakoulutetuille nuorille, jotka etsivät oman alan työpaikkaa tai laajemmin oman uran ja elämän suuntaa. Sekä mentoreitamme että aktoreitamme yhdistää korkeakoulutus, mutta esimerkiksi koulutusalojen suhteen meillä ei ole rajauksia. Olemmekin ensisijaisesti monialainen mentorointitoimija ja uskomme eritaustaisten ihmisten välisten kohtaamisten arvoon. Kun aktori ja mentori ovat eri aloilta, saadaan yhteisiin keskusteluihin erilaisia ja yllättäviäkin näkökulmia.

Aktori määrittää mentorointisuhteen alussa tavoitteen, jonka hän haluaa saavuttaa ohjelman aikana. Se voi olla esimerkiksi työpaikan löytäminen tai oman elämän suunnan kirkastaminen. Mentori auttaa tarvittaessa oivalluttavilla kysymyksillä tavoitteen asettamisessa. Luottamuksellisissa mentorointitapaamisissa voidaan keskustella esimerkiksi omasta osaamisesta ja omista vahvuuksista sekä arvoista, unelmista ja tulevaisuudesta. Mikäli työnhaku on aktorille ajankohtaista, voi mentori tukea ja sparrata myös työnhakudokumenteissa ja -prosesseissa. Keskeistä mentoroinnin onnistumisessa on aktorin aktiivisuus ja molempien osapuolien sitoutuminen mentorointiin. Myös yhteiset pelisäännöt ja tapaamisten aiheet kannattaa sopia.

Mentori on aktorille kuin kriittinen ystävä. Kriittinen siksi, että mentori voi haastaa aktorin näkemyksiä ja herätellä uudenlaista ajattelua, ja ystävä siksi, että mentori aidosti välittää aktorinsa elämästä ja hyvinvoinnista.

Suomen mentorit ry:n toiminnan ydin on mahdollistaa mentorin ja aktorin kohtaaminen ja yhteistyösuhteen rakentaminen. Koko ohjelman idea rakentuu nimenomaan aktorin ja mentorin yhteisen ja yhdessä rakentaman matkan ympärille. Mentorointiparien muodostamisen ja alkuun saattamisen lisäksi järjestämme ohjelmien aikana koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia. Mentorien ja aktorien käytössä on myös materiaalipankki, josta saa vinkkejä ja työkaluja tapaamisiin.

Seuraava ohjelmamme käynnistyy syksyllä 2022. Avaamme mentoreiden ja aktoreiden haun syyskuussa!

Valtakunnallinen toiminta

Suomen Mentorit on järjestänyt mentorointiohjelmia vuodesta 2012 ja nykyään toimimme valtakunnallisesti! Pandemian mukanaan tuoma etätyökulttuuri on mahdollistanut viime vuosina mentorointiparien muodostamisen ympäri Suomen niin, että mentori ja aktori ovat voineet olla myös eri paikkakunnilta.

”Etämentorointi sopi hyvin meille molemmille. Keskustelu oli vapaampaa, kun meillä oli rauhallinen tila käytössämme. Toivottavasti myös pandemia-ajan jälkeen etämentorointi jatkuu.” (mentori 2021-2022)

Viime vuosien ohjelmia:

 • Valtakunnallinen etämentorointi: Ohjelma 2021-2022.
 • Helsingin työllisyyspalvelut: Ohjelma 2021-2022.
 • Pääkaupunkiseutu: Ohjelma 2020-2021.
 • Joensuu: Ohjelma 2020-2021.
 • Jyväskylä: Ohjelma 2020-2021.
 • Kuopio: Ohjelma 2020-2021.
 • Ylä-Savo: Ohjelma 2021.
 • Lappeenranta: Ohjelma 2016–2017.
 • Oulu: Ohjelma 2020-2021.
 • Pori: Ohjelma 2019-2020.
 • Rovaniemi: Ohjelma 2019-2020.
 • Tampere: Ohjelma 2019-2020.
 • Turku: Ohjelma 2019-2020.
 • Vaasa: Ohjelma 2019-2020.

Tule mukaan!

Hae mentoria

Oletko valmistunut tai juuri valmistumassa korkeakoulusta? Etsitkö työpaikkaa tai kaipaisitko apua omien vahvuuksien tunnistamisessa? Voisiko kokeneen ammattilaisen neuvoista olla sinulle hyötyä uran alussa ja työnhaussa?

Hae mentoria

Tule mentoriksi

Haluaisitko sinä auttaa korkeakoulutetun nuoren uran alkuun ? Mitä neuvoja sinä olisit halunnut kuulla oman urasi alussa? Hae mukaan ja ryhdy mentoriksi nuorelle!

Tule mentoriksi

Lisätietoja mentorointiohjelmasta

Mitä on mentorointi?

Lue mentoroinnista ja ohjelmistamme

Aktorien kokemuksia

Tutustu aktorien kokemuksiin

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tutustu ja lue lisää