Jukka Kopra, 26, on Aalto-yliopistossa energiatekniikkaa opiskellut diplomi-insinööri. Hän hakeutui Suomen Mentorien mentoriohjelmaan keväällä 2018, kun enää lopputyö oli edessä. Jukka tiesi haluavansa löytää työpaikan, jonka avulla hän voisi työskennellä ilmastonmuutosta vastaan. Vaikka tavoite oli kirkas, työelämään siirtyminen tuntui haastavalta ja hän kaipasi apua työnhakuun: ”Koulussa on tavallaan helpompaa olla, koska saat helpot tavoitteet, joita kohti pyrit. Kun lähdet koulusta, kukaan ei enää aseta tavoitteita, vaan valintoja täytyy tehdä itse”, Jukka sanoo.

Mentoriksi Jukka sai Hannu Laatikaisen, 63, joka on pitkään kansainvälisissä yritysjohdon tehtävissä työskennellyt diplomi-insinööri. Elämäntyönsä hän teki teknologia-alan spin-off-yrityksessä, joka kasvoi vuosien varrella reilun 10 hengen tiimistä yli 800 henkeä työllistäväksi tehtaaksi. ”Kuulin eräältä kaverilta suosituksen ohjelmasta ja ajattelin, että nyt on aika jakaa eteenpäin sitä tietotaitoa, jota olen vuosikymmenen uran aikana kerännyt ja auttaa yksittäisiä ihmisiä uran alkuun. Mentorointi on minulle keino pysyä kärryillä maailmasta sekä vaihtaa mielipiteitä ja näkemyksiä eri-ikäisten ihmisten kanssa”, Hannu kertoo.

Eläkkeellä olevalle Hannulle Jukka oli jo neljäs aktori. Laatikainen on yllättynyt siitä, että erityisesti vahvuuksien tunnistaminen näyttää olevan asia, jossa monilla nuorilla on haasteita. Hän on lähestynyt asiaa seuraavasta näkökulmasta: ”Tärkeintä on määritellä ensin, mikä on aktorin unelma. Kun sen jälkeen etsimme yhdessä taitoja ja ominaisuuksia, jotka tukevat tätä unelmaa, myös oma osaaminen alkaa usein kirkastua”, Hannu kertoo.

Aktori Jukka Kopra: ”Sain Hannun avulla ainakin viisi haastattelukutsua”

Jukka ja Hannu kuvailevat mentorointia ”insinöörimäiseksi prosessiksi”. Suomen Mentorien mentoriohjelmassa aktori itse määrittelee tavoitteen, jota kohti pari kulkee. Parin tavoite olikin selvä: löytää Jukalle työpaikka ilmastonmuutosteemojen parissa. Ensimmäisissä tapaamisissa tarkennettiin tavoitetta ja selvitettiin Jukan pitkän aikavälin unelmat, jonka jälkeen siirryttiin tavoitteen toteuttamiseen – työnhakuun sekä ansioluettelon ja haastatteluprosessin kehittämiseen. Loppukeväästä Jukka löysi tavoitteidensa mukaisen työpaikan konsulttiyritys Rambollilta, jossa hän keskittyy unelmaansa, ympäristö- ja ilmastonmuutosteemoihin.

”Täytyy sanoa, että ainakin viisi tärkeää työhaastattelua tulivat puhtaasti Hannun avustuksella”, Jukka sanoo. Hannu puolestaan korostaa, että mentorointi on kaikkein eniten kiinni mentoroitavasta eli aktorista. ”Mentori ei voi auttaa kaikessa, vaan prosessi lähtee ihmisestä itsestään”, hän sanoo. Työpaikan löytymisen jälkeen pari on keskittynyt käymään läpi työelämässä olemista – miten edetä omia uratavoitteita ja esimerkiksi esimies- tai asiantuntijaroolia kohti, jos se on tavoitteena.

Jukan mukaan mentorointiprosessi on pakottanut hänet pohtimaan, mitä hän oikeasti työelämältä haluaa. ”Se ei ole ollut helppoa, mutta ei myöskään raskasta. Moni vastavalmistunut ei mieti, mitä haluaa työpaikalta ja työelämältä vaikkapa viiden vuoden tähtäimellä, vaan keskittyy vain ensimmäisen työpaikan saamiseen, jolloin pitkän aikavälin suunnitelma jää tekemättä. Pidän korvaamattoman arvokkaana sitä, että olen käynyt tämän prosessin läpi”, hän sanoo.

Hannu Laatikaisen ja Jukka Kopran vinkit työuraa aloittavalle nuorelle

  1. Tutustu rohkeasti omaan itseesi ja arvoihisi, kun suunnittelet omaa tulevaisuutta.
  2. Hanki mentori. Moni keskittyy valmistumisen kynnyksellä vain ensimmäisen työpaikan saamiseen, vaikka tärkeää olisi miettiä myös pitkäjänteisesti sitä, mitä työuralta ja elämältä ihan oikeasti haluaa. Mentorointi on hyvä keino miettiä tulevaisuutta ja työelämää jäsennellysti. Kaverit tai ystävät eivät aina uskalla sanoa suoraan, jos jokin on pielessä – hyvä mentori taas uskaltaa tehdä sen!
  3. Huomioi megatrendit, kun teet uravalintoja. Nyt ei ole ehkä paras ajankohta lähteä esimerkiksi maitotuottajaksi.
  4. Ajatukset muuttuvat helposti todellisuudeksi. Ole tarkkaavainen sen suhteen, mitä ajattelet – se voi käydä toteen!


Haku pääkaupunkiseudun mentoriohjelmaan alkaa pian!

Haluaisitko mentoriksi? Sinua tarvitaan! Mentorin ei tarvitse olla kymmenien vuosien kokemuksella varustettu uraohjus – tärkeintä on, että sinulla on aito halu auttaa nuorta uran alkuun! Hae mentoriksi 25.2.–10.3.2019 tästä.

Haku aktoriksi pääkaupunkiseudun ohjelmaan on käynnissä 4.3.-17.3.2019 – tule mukaan tästä!

Lue lisää tarinoita mentoroinnista:

Mentori Kaisa Rönkkö: ”Mentorointi laittoi minut testaamaan omia uraunelmiani”