Joskus mentori-aktoriparin kemiat kohtaavat erityisen hyvin. Tästä ovat oiva esimerkki mentori Pipsa Aro ja aktori Anna-Mari Sookari. Molemmat hakivat mukaan Suomen Mentorien mentoriohjelmaan keväälle 2018 ja yhteinen sävel löytyi tällä parilla heti.

Pipsa Aro, 33, työskentelee yrittäjänä, työnhakumentorina sekä tunnetun hakukoneyhtiön markkinointispesialistina. Pipsa on intohimoinen mentoroinnin puolestapuhuja, joka on ehtinyt mentoroida jo useampia vastavalmistuneita nuoria.

Anna-Mari Sookari, 25, haki mukaan mentorointiohjelmaan SAMK:in tradenomiopintojensa valmistumisen häämöttäessä. Opintovapaalle jäänyt Anna-Mari törmäsi Suomen Mentoreihin ensimmäisen kerran viime syksynä ja haki mukaan löytääkseen suuntaa tulevaisuuden haaveilleen. Opiskelujensa loppupuolella olevasta Anna-Marista tuntui, että intohimoa ja etenemishalua löytyi, mutta minne ja miten – sitä hän joutui pyörittelemään yksin. Mentoriohjelman alkamisen jälkeen Anna-Mari on valmistunut ja löytänyt oman alansa työpaikan tapahtuma-alan yrityksestä.

Pipsa: ”Jostain syystä, ihmiset intuitiivisesti hakevat töitä hyvin yksin”

Pipsan sai mentoroinnin pariin hänen oma henkilökohtainen kokemuksensa työnhausta. Vuonna 2014 opinnäytetyötä vaille valmistunut nuori nainen haki töitä valmistumisen häämöttäessä. Oman alan työkokemuksesta ja koulutuksesta huolimatta työnhaun todellisuus osoittautuikin todella vaativaksi. Pipsa uskoo tietävänsä syyn pitkäksi venähtäneeseen työnhakuun: ”Jostain syystä ihmiset intuitiivisesti hakevat töitä hyvin yksin”, Pipsa toteaa. Vuonna 2015, oltuaan alle vuoden vakituisessa työsuhteessa, Pipsa törmäsi ensimmäisen kerran Suomen Mentoreihin ja haki saman tien mukaan mentoriksi. Hän tunnisti itse olleensa juuri se vastavalmistunut nuori, joka olisi kaivannut mentorin tukea. Sekä Pipsaa että Anna-Maria kosketti erityisesti Suomen Mentorien viesti: Jokainen tarvitsee jonkun, joka uskoo häneen. Anna-Mari kokee, että tämä on myös hänen kohdallaan toteutunut: ”Olen saanut elämääni todella hyvän tyypin ja tsempparin, jolta olen saanut valtavasti eväitä tulevaan.”

CV – Se kaikista tärkein

Pipsan mielestä mentorisuhde on hyvä aloittaa CV:n läpikäymisellä. CV ei nimittäin ole vain pikkutarkkaa säätöä vaativa dokumentti, vaan lähtökohta ihmisen itsetutkistelulle. ”Hyvän CV:n kirjoittaminen on valtava prosessi, jonka ihminen käy läpi”, Pipsa kuvaa. Tämän ehdottomasti tärkeimmän työnhakudokumentin tulisi kertoa konkretian kautta, mitä hakija oikeasti osaa ja mitkä ovat hänen vahvuutensa. Näiden pohtiminen on avain ihmisen oman osaamisen tunnistamiselle ja sanoittamiselle, sekä myös omaan osaamiseensa uskomiselle. Anna-Marin löydettyä töitä, on parin mentorointisuhde jatkunut, ja CV:n lisäksi tapaamisissa on käyty läpi muita työelämään ja tulevaisuuden tavoitteisiin liittyviä asioita. ”Neuvot, joita olen saanut Pipsalta, tulevat varmasti olemaan vielä todella arvokkaita myös tulevaisuudessa”, Anna-Mari kuvailee.

”Mentorointi on muuttanut kirjaimellisesti kaiken”

Näin toteaa Pipsa mentoroinnin merkityksestä hänen elämässään. Suomen Mentorien kautta mentoroinnin pariin päätynyt Pipsa kokee löytäneensä vapaaehtoistyöstä oman kutsumuksensa, mikä on johtanut myös oman mentorointialan yrityksen perustamiseen. Hänen mielestään mentoroinnissa antoisinta on aktorien onnistumisesta iloitseminen. Anna-Mari kertoo, että mentorointisuhde on lyhyessä ajassa laajentanut hänen maailmankuvaansa, tuonut itsevarmuutta ja auttanut olemaan armollisempi itselleen. ”Mentorointisuhde on ehdottomasti palvelus itselle, mikä on kehittänyt minua kokonaisvaltaisesti ihmisenä”, rohkaisee Anna-Mari kaikkia potentiaalisia aktoreita. ”On erityisen hienoa, jos mentorisuhteen aikana pelkän työnhakuun keskittymiseen sijasta myös tutustuu toiseen ihmiseen. Tämä tekee mentorisuhteesta ainutlaatuisen”.

Pipsan ja Anna-Marin vinkit onnistuneeseen mentori-aktorisuhteeseen

Pipsan vinkit mentorille:

  1. Ole empatiakykyinen aktorin tilannetta kohtaan. Työnhaku on muuttunut viime vuosina valtavasti. Onnistunut työnhaku vaatii usein persoonansa likoon laittamista ja useiden hylkäysviestien vastaanottamista ennen oman työpaikan löytymistä.
  2. Anna mahdollisimman paljon konkreettisia vinkkejä. Tämä pätee etenkin, jos aktorisi tavoitteena on saada töitä – tue häntä neuvoilla, jotka voi heti viedä käytäntöön.
  3. Aktorin tarpeet ovat mentorisuhteen keskiössä. Pyri sopeuttamaan oma mentorointityylisi siihen, mitä aktorisi kaipaa mentorointisuhteelta tällä hetkellä. Jos esimerkiksi aktorin työtilanne muuttuu, samalla hänen tarpeensa saattavat muuttua.

Anna-Marin vinkit aktorille:

  1. Aktiivisuus, tiedonjano ja oma motivaatio ovat aktorin tärkeimmät ominaisuudet. Kun sitoudut mentorointisuhteeseen ja olet itse aktiivinen, saat mentoroinnista parhaan mahdollisen hyödyn.
  2. Astu oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Työnhaku ei ole aina hauskaa ja sen parissa on oltava valmis näkemään myös ne alueet, joissa itsellä on vielä kehitettävää.
  3. Tuo rohkeasti esiin omat toiveesi ja tavoitteesi jo mentorointisuhteen alussa. Näin mentorisi voi auttaa sinua luomaan juuri sinua palvelevan mentorointisuhteen.

 

Pääkaupunkiseudun loppusyksystä alkavaan mentoriohjelmaan haetaan nyt aktoreita. Haku on auki 23.9. saakka, lue lisää ja hae mukaan täältä!

 

Lue lisää tarinoita mentoroinnista täältä:

Aktori Jukka Kopra: ”Kun lähdet koulusta, tavoitteita ei enää aseteta – ne täytyy asettaa itse”

Mentori Kaisa Rönkkö: ”Mentorointi laittoi minut testaamaan omia uraunelmiani”