Jokainen tarvitsee jonkun, joka uskoo häneen:
Tule mentoriksi!

Minkälaista tukea sinä olisit tarvinnut, kun olit oman työelämän polkusi alussa? Haluaisitko auttaa korkeakoulutetun osaajan oman uran ja omalta tuntuvan elämän alkuun? Lähde mentoriksi ikimuistoiselle matkalle!

Korkeakoulusta vastavalmistuneiden työttömyys on viimeisen vuoden aikana noussut yli kolmanneksella (Akava Works 1.12.2023). Talouden hiipuessa työllisyyttä tukevaa mentorointia tarvitaan kipeästi. Samalla tiedämme, että yhä useammalle nuorelle työllistyminen voi tarkoittaa tänä päivänä myös itsensä työllistämistä tai yrittäjyyttä.

Työllistymiseen ja yrittäjyyteen liittyvän pohdinnan lisäksi nuoret osaajat tarvitsevat tukea oman osaamisen tunnistamiseen, urasuunnitteluun, itsensä ja oman hyvinvointinsa johtamiseen sekä omien arvojen näköisen elämän rakentamiseen. Näitä taitoja ei edellenkään korkeakoulussa juuri opeteta. Ehkä sinä voisit toimia mentorin roolissa keskustelukumppanina ja peilinä näiden teemojen äärellä?

Mentorointiohjelmamme kestävät noin vuoden ja tuona aikana aktori ja mentori tapaavat yhdessä sopien 8-10 kertaa. Luottamuksellisissa mentorointitapaamisissa keskustellaan esimerkiksi aktorin tulevaisuuden tavoitteista ja haaveista, omasta osaamisesta, työllistymisestä ja itsensä työllistämisestä, urasuunnitelmista ja siitä, millaista olisi juuri tämän aktorin näköinen elämä. Mentoroinnin tavoitteet ja ohjelman aikana läpikäytävät teemat perustuvat aktorin toiveisiin ja tarpeisiin.

Suomen Mentorit ry tarjoaa aktorin ja mentorin yhteiselle matkalle eväitä muun muassa yhteisten tilaisuuksien ja materiaalipankin kautta.

Kauden 2024 mentorointiohjelma

 • Valtakunnallinen mentorointiohjelma

  • Kesto: maaliskuu-joulukuu (noin 10 kk)
  • Toteutus: virtuaalinen/kasvokkainen

Hae mentoriksi, jos…

 1. Sinulla on useiden vuosien työkokemus ja koet olevasi työelämän konkari.
 2. Arvostat koulutusta ja koet yhteistyön korkeakoulutettujen osaajien kanssa mielekkääksi.
 3. Toimit asiantuntijana, esihenkilönä, johtajana, yrittäjänä, advisorina tai hallitusammattilaisena (tai olet eläköitynyt vastaavista tehtävistä) – meille monipuoliset taustat ovat tervetulleita!
 4. Haluat aidosti auttaa ja tukea nuorempaa koulutettua osaajaa työllistymisessä tai työelämäkysymysten ratkomisessa.
 5. Haluat tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä ja oppia nuoremmilta osaajilta itsekin.
 6. Olet valmis sitoutumaan ja panostamaan noin vuoden mittaiseen yhteistyöhön ja mentorointitapaamisiin noin kerran kuussa.
 7. Olet valmis sitoutumaan eettisiin toimintatapoihimme.

Aikaisempaa kokemusta mentoroinnista ei tarvita, vaan autamme sinut ja aktorisi yhteisen matkanne alkuun.

Hei. Haku vuoden 2024 mentorointiohjelmaan on nyt sulkeutunut. Seuraava ohjelma alkanee ensi vuonna, seuraathan sivujamme!

Hei. Haku vuoden 2024 mentorointiohjelmaan on nyt sulkeutunut. Seuraava ohjelma alkanee ensi vuonna, seuraathan sivujamme!

Näin prosessi etenee

1. Tutustu eettisiin ohjeisiimme

Tutustu ensimmäiseksi tapoihimme toimia. Mentorointiohjelman tavoitteena on kannustaa, rohkaista ja tukea nuorta osaajaa mentoroinnin alussa asetettavan tavoitteen saavuttamisessa eettisiä ohjeitamme noudattaen.

2. Täytä hakulomake

Täytä mentorin hakulomake hakuajan sisällä huolellisesti, jotta saamme tarvittavat tiedot sopivien mentorointiparien muodostamiseksi.

Jättämällä hakemuksen mentoriksi, sitoudut vuoden mittaiseen ohjelmaan ja vähintään 8 tapaamiseen aktorisi kanssa.

3. Odota yhteydenottoamme

Käymme läpi kaikki hakemukset hakuajan päätyttyä. Parien muodostamiseen kuluu noin kuukausi. Olemme yhteydessä jokaiseen mentoriin sähköpostitse ja kerromme valintapäätösten ja prosessin etenemisestä.

4. Ohjelma alkaa

Mikäli sinut valitaan mentoriksi, saat meiltä aktorisi yhteystiedot, ohjeet yhteistyön aloittamiseen sekä kutsun yhteiseen aloitustilaisuuteen. Näin ikimuistoinen matka voi alkaa!