Tehdään Töitä on Suomen mentorit ry:n kampanja, jonka tavoitteena on edistää korkeakoulutettujen nuorten työllistymistä ja parempaa työelämää. Osana kampanjaa kumppaniorganisaatiomme rekrytoivat vastavalmistuneita tai valmistumisen kynnyksellä olevia nuoria mielenkiintoisiin, palkallisiin, koulutusta vastaaviin määräaikaisiin tehtäviin. Kevään 2022 Tehdään töitä -kampanja järjestettiin yhteistyössä Suomen Mentoreiden pitkäaikaisen kumppanin, Wärtsilän, kanssa.

Joka toisella valitulla traineella kansainvälinen tausta

Wärtsilän Tehdään Töitä -työpaikkoja haki tänä keväänä huimat lähes 500 nuorta, joista kahdeksan soveltuvinta valittiin avoinna olleisiin paikkoihin. Tehtäviä oli tarjolla laajalla kattauksella esimerkiksi data-analyysin, insinööritieteiden, kyberturvallisuuden, liiketoiminnan, oikeustieteen ja IT-alan osaajille.

Wärtsilä on globaali yritys, jonka työkielenä on englanti. Myöskään trainee-paikkoihin ei vaadittu suomen kielen osaamista ja valituista nuorista joka toisella on kansainvälinen tausta.

”Me Wärtsilässä uskomme, että monimuotoisuus on rikkaus ja tärkeä voimavara, joka tarjoaa parhaat edellytykset sekä tiimien onnistumiseen että uuden kehittämiseen. Haluamme panostaa monimuotoisten tiimien tukemiseen ja näin tarjota jokaiselle edellytykset olla oma itsensä myös työelämässä.

Yksi monimuotoisuuden ulottuvuuksista liittyy kansainvälisyyteen ja eri kulttuuritaustoihin. Siksi olimme erityisen iloisia, kun Tehdään Töitä -kampanjan hakijoissa oli runsaasti huippukandidaatteja monipuolisilla ja myös kansainvälisillä taustoilla. Lopullisissa valinnoissa näkyy erinomainen tasapaino niin eri sukupuolten kuin suomalaisten ja kansainvälisten osaajien välillä”, summaa Wärtsilän Employer Branding Specialist Tiia-Maria Kinnula.

Uran alussa kannattaa panostaa työyhteisöön tutustumiseen

Suomen Mentorit ja Wärtsilä järjestivät virtuaalisen Kick-Off -tilaisuuden valitulle trainee-joukolle keskiviikkona 11.5.2022. Tunnelma tilaisuudessa oli jännittyneen innostunut, kun moni valituista nuorista oli juuri aloittamassa työtään Wärtsilässä.

”Minulla oli mahtava ensimmäinen työpäivä Wärtsilässä, jolloin tutustuin uusiin työkaluihin, mutta opin myös yhteistyön tärkeydestä. Esihenkilöni otti minut aamulla vastaan ja esitteli muille tiimiläisille. Koen, että korkeakoulutuksen ja työelämän välillä on kuilu ja ensimmäisen työn saaminen on haastavaa. Suomen Mentorit toimii tässä kampanjassa eräänlaisena siltana opinnoista työelämään”, kuvailee Anam Tahir, joka on yksi traineepaikan saaneista nuorista.

Kick-Off -tapahtumassa keskusteltiin erityisesti siitä, mikä on verkostojen merkitys uran alussa ja kuinka jokainen ihminen on osaltaan rakentamassa työyhteisöä. Tässä vinkkejä jokaiselle, joka on oman uransa ensimmäisessä työpaikassa:

  1. Tutustu työkavereihin. Työpaikka muodostuu siellä työskentelevistä ihmisistä. Ihmisiin tutustumisen kautta myös työstä saa irti enemmän. Yleensä juuri työyhteisö kannattelee työssä viihtymistä ja jaksamista myös haastavampina työnteon aikoina.
  2. Osallistu yhteisiin tapahtumiin. Näin pääset paremmin sisälle paitsi työyhteisöön, myös yrityksen kulttuuriin ja tapaan toimia.
  3. Kysy rohkeasti apua. Vaikka asioita kannattaa yrittää selvittää itse, on myös avun pyytäminen sallittua. Jos ensimmäinen ihminen ei osaa auttaa, hän todennäköisesti ohjaa sinut jonkun toisen luo. Näin kasvatat sisäistä verkostoasi uudessa työyhteisössä.

Vastuullinen Wärtsilä tarjoaa oman uran aloitustyöpaikkoja vuodesta toiseen

Wärtsilä on ollut Tehdään Töitä -kampanjan kumppanina vuodesta 2015, jolloin kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran.

”Nuorten panosta tarvitaan työelämän uudistamiseen myös maailman muutostilanteissa ja epävarmoina aikoina. Wärtsilä on kampanjamme pitkäaikainen kumppani, joka on jatkanut nuorten osaajien palkkaamista myös läpi haastavien pandemiavuosien. Tämä kertoo paljon sekä Wärtsilän vastuullisuudesta että nuorten panosta arvostavasta yrityskulttuurista. Wärtsilässä työskentelee itse asiassa edelleen osaajia, jotka aloittivat työnsä Tehdään Töitä -traineena kampanjan ensimmäisinä vuosina”, iloitsee Suomen mentorit ry:n toiminnanjohtaja Niina Pitkänen.

Tehdään Töitä on tarjonnut ensimmäisen oman alan työpaikan jo noin 550 uraansa aloittelevalle osaajalle. Kampanja toteutettiin keväällä 2022 jo kahdeksannen kerran.