Suomen Mentorit järjesti yhdessä Helsingin kaupungin ja Helsingin seudun kauppakamarin kanssa 31.8.2022 Teonpaikka-tilaisuuden, joka tarjoili inspiroivia puheenvuoroja työelämän polttavista teemoista. Samalla juhlistettiin Suomen mentorit ry:n 10-vuotista taivalta. Juhlailtaa oli viettämässä yhdessä 100 eritaustaisen osaajan joukko. Mukana oli Suomen Mentorien kumppaneita ja mentoreita, korkeakouluopiskelijoita ja vastavalmistuneita, kansainvälisiä nuoria kykyjä sekä Helsingin seudun yritysjohtoa.

Palkkaa koulutettuja nuoria tiimiisi!

Tämänkertaisessa Teonpaikassa pureuduimme osaajapulan ratkaisemiseen sekä eritaustaisten nuorten työllistämisen tärkeyteen.

Tilaisuuden pääpuhujana oli WithSecure Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka kehotti meitä luopumaan laiskuudesta, ajattelemaan mahdollisuuksia luovasti ja suuntamaan katseen tulevaisuuden skenaarioihin. ”Why won’t we figure out obvious things? Because we are lazy and then surprised. Instead of being surprised, we could have been thinking ahead and using scenarios”, Siilasmaa haastoi.

Siilasmaa korosti myös vuorovaikutuksen tärkeyttä eri sukupolvien välillä ja kehotti työnantajia palkkaamaan tiimeihinsä nuoria osaajia: Nuoret ymmärtävät omaa ikäryhmäänsä, josta esimerkiksi yrityksen palveluiden käyttäjät saattavat koostua. Heillä on tuoreimmat tiedot ja he ovat valmiita ottamaan riskejä. Vastavalmistuneita eivät kangistuneet ajatusmallit estä toimimasta uusilla tavoilla.

VIP-väylä kansainvälisille osaajille

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen keskittyi omassa puheenvuorossaan osaajapulan ratkaisemiseen. Suomi ikääntyy vauhdilla ja ennusteiden mukaan vuonna 2040 yli 45 ihmistä 100 työikäistä kohti on yli 65-vuotiaita.

Ratkaisuksi Pakarinen esitti muun muassa VIP-väylää kansainvälisille osaajille Suomen työmarkkkinoille. Tämä sisältäisi työluvan, asunnon, päiväkodin ja koulun perheen lapsille sekä uraneuvontaa puolisoille. Suomen Mentorit voisi tarjota tukea kansainvälisille kyvyille mentoroinnin sekä verkostojen kautta.

Pakarinen peräänkuulutti myös lumovoimaa, jota tarvitaan osaajien houkuttelemiseksi Suomeen. Teknologiateollisuuden johtaja Leena Pöntynen nosti yleisöstä esiin tärkeän käsitteisiin liittyvän näkökulman: ”Ei puhuta maahanmuuttajista, vaan puhutaan kansainvälisistä osaajista. Ei puhuta työperäisestä maahanmuutosta, vaan työhön johtavasta maahanmuutosta.”

Lumoava Suomi: järjestelmällisyyttä ja luontoharrastuksia

Illan lopuksi kuulimme VTT:n Research Scientist Hasan Celikin kiinnostavan uratarinan Turkista kansainvälisiä polkuja pitkin Suomeen. Celik kertoi, kuinka Suomi on ollut hänen sukupolvensa edustajille aina osa elämäää Nokian puhelinten, F1-kuljettaja Mika Häkkisen ja Helsingin yliopistolla kehitetyn Linuxin kautta.

Celik korosti myös Suomen järjestelmällisyyttä ulkomaalaiselle ja kuinka melkein kaikki jokapäiväiseen elämään liittyvät asiat voi tehdä kätevästi sähköisen asioinnin kautta. Celikin mukaan sopeutumista auttaa se, että englannin kieltä on joka puolella. Suomalaiset ihmiset ovat aina kohteliaita, kilttejä ja auttavaisia. Lisäksi Suomi mahdollistaa monia harrastuksia, jotka eivät muualla onnistu talviurheilusta maastopyöräilyyn ja melontaan. Ehkä Suomen lumovoima koostuu nimenomaan näistä asioista?

Mitä sinä olet valmis tekemään nuoren osaajan työllistämiseksi?

Tilaisuuden lopussa Akavan viestintäjohtaja Jyrki Kemppainen nosti esiin sen, että vastavalmistuneiden nuorten työllisyys on tällä hetkellä ennätyksellisen korkealla tasolla ja työpaikkoja pystyy parhaassa tapauksessa kilpailuttamaan.

Tilaisuuden juontajana toiminut Suomen mentorit ry:n perustajajäsen Raija Kemiläinen lisäsi, että jokainen koulutettu työtön on liikaa. Sekä Kemiläisen että Suomen mentorit ry:n yhteinen unelma on se, että jokainen nuori osaaja työllistyisi. Tänä päivänä unelma sisältää toiveen siitä, että jokaiselle Suomessa jo asuvalle kansainväliselle nuorelle löytyisi täältä mielekäs työ. Kuten myös Pia Pakarinen omassa puheenvuorossaan totesi: Pidetään huolta täällä jo olevista kansainvälisistä osaajista.

Pidetään huolta kaikista koulutetuista nuorista yhdessä! Mikä on sinun tekosi?

Suomen mentorit ry kiittää kaikkia upeita puhujia ja kuulijoita inspiroivasta tilaisuudesta. Erityiskiitokset lähetämme yhteistyökumppaneillemme Helsingin seudun kauppakamarille ja Helsingin kaupungille, joka mahdollisti tilaisuuden upeat puitteet.