Suomen Mentorit ry käynnisti maaliskuussa 2024 jälleen valtakunnallisen, monialaisen mentorointiohjelman, jossa yhteisen matkan aloitti 175 mentorointiparia. Ohjelma toteutetaan osittain Yksityisyrittäjäin Säätiön apurahan siivittämänä ja yli 50 aktoria haki ohjelmaan saadakseen tukea itsensä työllistämiseen.

Ohjelman virtuaalinen aloitustilaisuus pidettiin suomeksi tiistaina 19.3.2024 ja englanniksi torstaina 21.3.2024.

Korkeakoulutettujen työttömien määrä kasvaa, tulevaisuus tuntuu epävarmalta

Suomen Mentorit ry on perustettu vuonna 2012 tukemaan korkeakoulutettujen nuorten matkaa opinnoista työelämään. Vaikka Akavan tuorein työttömyyskatsaus maalaa huolestuttavaa kuvaa korkeakoulutettujen kasvavasta työttömyydestä, eivät aktorit tänä vuonna hakeutuneet mentoroinnin pariin ensisijaisesti saadakseen apua työnhakuun.

Sen sijaan yli 40 % aktoreista toivoo ohjelmasta tukea oman tulevaisuuden suunnan kirkastamiseen. Erityisen huolestuttavaa on, että lähes joka kolmas suomenkielisistä aktoreista ei luota pärjäämiseensä tulevaisuuden työelämässä.

Tässä ajassa, joka on päällekkäisiä kriisejä täynnä sekä globaalisti että Suomessa, voi tuntua näköalattomalta, siltä, että kristallipallo on hieman huurussa. Tänä aikana keskusteluilla on todella suuri arvo. Mentoroinnissa vuorovaikutus ja oppimiskokemus on molemminpuolinen, totesi Suomen Mentorit ry:n puheenjohtaja Mirva Antila ohjelman aloitustilaisuuden avauspuheessaan.

Mentoroinnista eväitä yrittäjyyden alkumetreille

Tänä vuonna lähes kolmasosa ohjelman aktoreista on kiinnostunut yrittäjyydestä tai itsensä työllistämisestä ja osa on jo yrittäjyystaipaleensa alussa.

Me tiedämme, että yrittäjyys on tänä päivänä yhä useammalle nuorelle varteenotettava työllistymisvaihtoehto ja on luontevaa, että teema on esillä myös mentorointiohjelmassamme. Yrittäjyydestä kiinnostuneet aktorit hakevat mentoroinnista tukea omasta osaamisesta ja omista arvoista kumpuavan liikeidean kirkastamiseen sekä konkreettiseen yritystoiminnan aloittamiseen, summaa Suomen Mentorit ry:n toiminnanjohtaja Niina Pitkänen.

Kansainvälisiä aktoreita ennätysmäärä

Työelämän kansainvälistyessä englanninkielistä mentorointia kaipaavien aktoreiden määrä on moninkertaistunut. Vuonna 2024 yli 50 mentorointiparia työskentelee englanniksi, mutta moni kansainvälinen nuori jäi myös ilman mentoria.

Yli puolet englanniksi ohjelmaan osallistuvista aktoreista kaipaa mentoriltaan opastusta Suomeen ja suomalaiseen työelämään integroitumiseen. Työelämämme tarvitsee kipeästi koulutettua työvoimaa, mutta silti valtaosa kansainvälisistä korkeakouluopiskelijoista lähtee Suomesta valmistumisen jälkeen. Työpaikkaa kun ei vain löydy. Me ajattelemme, että mentorointi voi olla yksi niistä keinoista, joilla autamme Suomessa koulutettuja kansainvälisiä osaajia avaamaan ovet myös suomalaiseen työelämään, sanoo Pitkänen.

I love the discipline and simplicity of Finland. I want to spend the rest of my life here. I want to establish a career here and later establish my own business, toivoo yksi ohjelmaan englanniksi osallistuvista nuorista.Merkityksellistä ja muutoksia mahdollistavaa mentorointimatkaa kaikille uusille pareille koko yhdistyksemme puolesta!

Mentorointiohjelmaan liittyvissä käytännön kysymyksissä auttaa koordinaattorimme Iida Hänninen:
iida.hanninen (at) suomenmentorit.fi.

Muut yhteydenotot:

Niina Pitkänen
Toiminnanjohtaja
Suomen Mentorit ry
niina.pitkanen (at) suomenmentorit.fi