Syksyllä 2022 Suomen Mentorit ry käynnisti valtakunnallisen mentorointiohjelman, jonka virtuaalinen päätöstilaisuus pidettiin tiistaina 12.9.2023. Ohjelman vei päätökseen 150 mentorointiparia, joista kolmannes työskenteli aktorin kansainvälisen taustan vuoksi englanniksi. Ohjelman aikana kohennettiin aktoreiden työllisyyttä ja tuettiin mielekkäältä tuntuvan elämän rakentamisessa.

70 % aktoreista kokoaikaisessa työssä

Suomen Mentorit ry:n mentorointiohjelman tärkein tavoite on tukea korkeakoulusta valmistuneita osaajia mielekkäässä työllistymisessä. Mentorointi edisti työllisyyttä tässäkin ohjelmassa, sillä mentorointitaipaleen alussa 48 % aktoreista oli kokoaikaisessa työssä ja nyt ohjelman lopussa vastaava luku on 70 %.

– Tiedämme, että työllistyminen tämän ohjelman osallistujajoukossa on parantunut ja uusi työpaikka mentorin tuella on ollut myös monen aktorin tavoitteena, kommentoi Suomen Mentorit ry:n hallituksen puheenjohtaja Mirva Antila ohjelman päätöstilaisuudessa.

– Minulla oli kansainvälinen aktori ja hänen tavoitteenaan oli löytää oman alan harjoittelupaikka. Verkostojen ja aktorin vahvuuksien tarkastelun jälkeen aktori löysi itse harjoittelupaikan, josta hän sai lopulta vakituisen työn. Tämä oli aivan mahtavaa, iloitsee ohjelmassa ensimmäistä kertaa mentorina toiminut Kristina Juuso.

Ohjelman alussa sekä yleinen että vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys oli Suomessa ennätyksellisen matalalla. Talouden hiipuessa vuodessa on kuitenkin ehtinyt tapahtua myös työllisyyden saralla paljon. Nyt syyskuun alussa Akavan työttömyyskatsauksesta kävi ilmi, että vastavalmistuneita korkeakoulutettuja työttömiä on lähes 700 enemmän kuin vuosi sitten. Näyttää siltä, ettei tarve työllisyyttä tukevalle mentoroinnille ole katoamassa.

80 % aktoreista luottaa pärjäämiseensä tulevaisuuden työelämässä

Mentorointiohjelman loppukyselyn tulosten perusteella erityisesti aktorit kokivat tällä toimintakaudella ulkoiset tekijät, kuten oman elämäntilanteen tai yhteiskunnalliset ja globaalit kriisit mentoroinnin suurimmaksi haasteeksi.

Olemme eläneet jo useamman vuoden hyvin poikkeuksellisessa maailmantilanteessa, jonka aiheuttama epävarmuus heijastuu myös mentorointiin. Turvallinen ja luottamuksellinen mentorointisuhde onkin tarjonnut monelle omaan elämään ihmisen, jonka kanssa on voinut keskustella myös vaikeista teemoista ja tunteista.

– Mentoroinnin aikana molempien elämässä tapahtui vaikeita asioita, eikä niitä voinut ennakoida. Oli tärkeää, että pystyimme olemaan avoimia toisillemme ja tukemaan toinen toisiamme vaikeissa hetkissä”, kommentoi yksi ohjelman aktoreista.

Juuri päättyneen ohjelman tulosten valossa olen erityisen iloinen siitä, että ohjelman lopussa yli 80 % aktoreista kertoo suhtautuvansa luottavaisesti omaan pärjäämiseensä tulevaisuuden työelämässä, kun ohjelman alussa vastaava luku oli vain 50 %. Muotoaan muuttavien kriisien keskellä tarvitsemme luottamusta sekä itseemme että tulevaisuuteen, toteaa Suomen Mentorit ry:n toiminnanjohtaja Niina Pitkänen.

Mentorointi tukee omannäköisen elämän rakentamisessa

Konkreettisen työllistymisessä tukemisen lisäksi mentori voi auttaa aktoria myös omannäköisen elämän rakentamisessa. Tämä oli yli puolelle mentoreista mentoroinnin suurin anti. Usein käy niin, että vaikka mentoroinnin tavoite liittyisi työllistymiseen, kattavat mentorointikeskustelut lopulta myös muita elämän osa-alueita. Mentoroinnin hienous piileekin siinä, ettei mentoroinnin tarvitse rajoittua vain yhteen kontekstiin.

Opin sanoittamaan osaamistani, sain rohkeutta toimia, varmuutta itselle. Opin ja hyväksyin, että on ihan okei vaihtaa suuntaa. Tärkeintä on se, että elää omannäköistä elämää, kuvaa ohjelman aktori mentoroinnista saamiaan hyötyjä.

Olemme onnellisia ja ylpeitä, että pääsimme taas kerran mahdollistamaan 150 erilaista mentorointitarinaa ja kohtaamista.

Haku Suomen Mentorit ry:n seuraavaan mentorointiohjelmaan alkaa todennäköisesti loppuvuodesta 2023. Tiedotamme ohjelman painopisteistä ja hakuajoista verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Niina Pitkänen
Suomen Mentorit ry
niina.pitkanen@suomenmentorit.fi