trainee-33

Suomen Mentorit ry järjesti syyskuun lopulla ensimmäisen Työelämäseminaarin Tehdään töitä hankkeeseen valituille traineille. KPMG:llä järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla lähes 60 traineeta ja kampanjassa mukana olevien yritysten HR-vastaavia.

Tunnelma oli aluksi odottavan jännittynyt, kun traineet saapuivat KPMG:n aulaan. Suomen Mentoreiden puheenjohtaja patisti traineet heti juttelemaan keskenään, ja pian puheensorina täyttikin tilan. Osa nuorista tapasi ensimmäistä kertaa myös samassa yrityksessä mutta eri osastoilla työskenteleviä trainee -kollegoita.

Virallisen ohjelman alussa KPMG Suomen toimitusjohtaja Raija-Leena Hankonen toivotti yleisön tervetulleeksi. Hankonen kertoi hieman oman uransa vaiheista, jotka ovat vieneet hänet töihin mm. Brasiliaan. Hankonen kehotti traineita olemaan avoimia erilaisille mahdollisuuksille. Uralla on tärkeää olla rohkea, utelias ja ottaa myös välillä riskejä, sillä ne voivat johtaa hienoihin uusiin kokemuksiin ja oman osaamisen kasvamiseen.

KPMG:n henkilöstöjohtaja Nina Gros valoi rohkeutta ja uskoa traineihin, ja myös hän korosti uskalluksen tärkeyttä osana uran alkuvaiheita. Uskallus voi näyttäytyä myös aktiivisena toimintana työpaikalla esimerkiksi muita auttamalla, jonka kautta löytyy uudenlaisia kontakteja ja mahdollisuuksia. -Muistakaa kysyä ja ehdottaa.

Myös työnantajana KPMG panostaa työntekijöiden hyvinvointiin, ja keskeistä yrityksessä ovat kivat työkaverit ja sitoutuminen asiakkaisiin. Hankosen luotsaama KPMG Suomi onkin sijoittunut mm. neljännelle sijalle Great Place to Work –kisassa suurten yritysten sarjassa.

Suomen Mentoreiden puheenjohtajalla Raija Kemiläisellä oli kaksi keskeistä ohjetta traineille. Ensimmäisen ohjeen on antanut alun perin Suomen Pankin johtaja Erkki Liikanen Suomen Mentoreiden Teonpaikka-tilaisuudessa: – Kaikissa tilanteissa ole aina kiinnostuneempi toisista ihmisistä kuin itsestäsi, sillä muut ovat juuri niin kiinnostuneita sinusta kuin sinä olet heistä. Toinen neuvo tulee Andy McCoylta: -Sun pitää olla tarkkana mitä sä haluut, koska sä saatat saada sen.

Cocomms viestintätoimiston toimitusjohtaja Kaija Pohjala puhui kommunikaatiosta ja viestinnästä työelämässä. Hänelläkin oli tärkeitä vinkkejä juuri työnsä aloittaneille. Pohjala korosti erottautumisen merkitystä jo työnhaun vaiheessa. Persoonaa saa tuoda esille myös työpaikalla, ja innostus saa näkyä. Ajatusmalli, jonka mukaan asiantuntijan tulisi olla kivikasvoinen ja tunteita näyttämätön ’roolihahmo’ on aikansa elänyt, ja erityisesti intohimo omaa työtä kohtaan ei missään nimessä vähennä henkilön uskottavuutta.  Pohjala muistutti myös sähköpostietiketin merkityksestä työmaailmassa, jossa tulee huomioida mm. eri sukupolvien, kulttuurien ja toimintamallien vaikutukset viestintään. Pohjala, kuten aiemmin Metsossa puhumassa ollut Ilpo Kokkilakin, painotti myös ratkaisukeskeistä ajatusmallia työssä. Ongelmien esille tuomisen sijaan olisi hyvä tarjota ratkaisuehdotuksia.

Päivi Castrén, Wärtsilän henkilöstöjohtaja puhui traineille työelämätaidoista ja työelämään solahtamisen teemoista. Kuten KPMG:kin, Wärtsilä on suuri kansainvälinen yritys, joka työllistää maailmanlaajuisesti 19 400 työntekijää 70 eri maassa. Huikea määrä työntekijöitä ja kulttuurien kohtaamisia!

Castrén muistutti, että jo ensimmäistä oman alan työpaikkaa hakiessa – ja sinne päästessä – on hyvä pysähtyä miettimään omaa intohimoa ja unelmiaan. Lisäksi on erittäin tärkeää tehdä kotiläksyt yrityksestä, minne hakee töihin. Castrén mainitsi myös kommunikaatiotaidot keskeisinä kilpailuetua tuottavana tekijänä mm. päätöksentekokyvyn, yhteistyön ja strategisen ajattelun rinnalla. Työelämätaidot Castrén tiivistäisi kyvyksi hallita ja toimia informaation kanssa sekä tulla toimeen muiden ihmisten kanssa.

Viimeisen puheenvuoron piti entinen Suomen Mentoreiden aktori, nykyinen trainee Saana Ranta-Ruona, joka kertoi muun muassa tsemppauksen merkityksestä työnhaussa ja siirtymävaiheessa opinnoista työelämään. Ranta-Ruona oli saanut omalta mentoriltaan lisäpotkua työnhakuun, ja suositteli Suomen Mentoreiden mentoriohjelmaa esimerkiksi traineiden kavereille, jotka ovat vielä työnhaun vaiheessa. Erityiskiitosta Ranta-Ruona antoi yhdistyksen innostaville tapahtumille ja yhteishengelle, jossa ei voivotella vaan uskotaan nuoriin ja heidän osaamiseensa.

Talentum lahjoitti puhujille Makke Leppäsen, Ilona Rauhalan ja Annamari Heikkilän kirjoittaman Pääasia –Organisaation psykologinen pääoma kirjan.

Traineet pääsivät myös treenaamaan niin sanottua hissipuhetta eli lyhyttä itsensä esittelyä vierustoverin kanssa. Yksi traineista napattiin lisäksi heti mukaan seuraavien trainee-seminaarien suunnittelutapaamiseen. Keskustelu jatkuu traineiden omassa Facebook-ryhmässä ja seuraavissa seminaareissa.

Katso kuvat ensimmäisestä trainee-seminaarista: www.facebook.com/suomenmentorit