Suomen Mentorien vuosi 2019 huipentui viime keskiviikkona 13.11 jo seitsemättä kertaa järjestettyyn Teonpaikka-tilaisuuteen, johon osallistui jälleen iso joukko yhteistyökumppaneitamme sekä mentoreitamme ja aktoreitamme. Tämän vuoden teemana oli ajankohtainen ja tärkeä vastuullinen vaikuttavuus.

Tilaisuus järjestettiin yhdessä kumppanimme K-ryhmän kanssa K-Kampuksen moderneissa tiloissa. Tilaisuudessa kuulimme yhteistyökumppanimme K-Ryhmän Matti Mettälältä tekoja, joilla Kesko on tullut valituksi maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Vieraspuhujina tilaisuudessa loistivat vastuullisen liiketoiminnan parissa työskentelevät ammattilaiset: Antero Vartia, Suvi Haimi ja Annu Nieminen. Lisäksi mentorimme Salla Seppä ja tämän aktori Petra Ruskomaa kertoivat omasta mentorointimatkastaan.

K-ryhmän Metti Mettälä kertomassa K-ryhmän vastuullisuusteoista

Puheenvuorojen aikana kuultiin pysäyttäviä faktoja muun muassa siitä, kuinka maapallon merissä uiskentelee vuoteen 2050 mennessä enemmän muoviroskaa kuin kaloja, ellemme tee asialle mitään. Kaikkia vieraspuhujiamme yhdisti se, että he kaikki ovat ryhtyneet sanoista tekoihin ja olleet mukana perustamassa yrityksiä, jotka pyrkivät ratkomaan maailman isoja (ympäristö)ongelmia.

Ensimmäisenä vieraspuhujana kuultu Antero Vartia painotti puheessaan sitä, että aikaa päästöjen vähentämiseen ei enää ole paljon ja kaikkien meidän on kannettava vastuumme ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vartian perustaman Compensate-säätiön idea on, että kuluttaja voi kompensoida tuotteesta syntyvät hiilidioksidipäästöt maksamalla säätiölle oston yhteydessä summan, joka käytetään hiilensidontaan.

Antero Vartia painotti puheessaan tekojen ja vastuun ottamisen tärkeyttä

Suvi Haimi esitteli puolestaan perustamansa Sulapacin missiota pelastaa maailma muoviroskalta. Sulapacin innovaatio on muovin korvaajaksi suunniteltu biohajoava materiaali, joka on hyödynnettävissä monenlaisiin tuotteisiin ja jota voidaan tuottaa nykyisissä tuotantolaitoksissa.

Suvi Haimi esittelemässä Sulapacin kosmetiikkapurkkia

Viimeisenä vieraspuhujana kuullun Annu Niemisen The Upright Project pyrkii puolestaan laskemaan yritysten todellisia nettovaikutuksia niin, että tietäisimme miten yritysten toiminta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ympäröivään maailmaan. Niemisen idea on mahdollistaa se, että sijoittajille ja kuluttajille hahmottuisi paremmin, mitä yritykset oikeasti saavat aikaan.

Annu Nieminen esittelemässä The Upright Projectia

Illan päätteeksi kuulimme vielä mentorina toimivan Salla Sepän ja tämän aktorin Petra Ruskomaan kokemuksia tähänastisesta mentorointimatkastaan. Salla kannusti kaikkia pitkään työelämässä mukana olleita ryhtymään mentoriksi ja Petra innosti nuoria lähtemään mukaan aktoreiksi avoimin mielin, sillä matkan varrella käteen tarttuu varmasti uusia asioita.

Vasemmalla mentori Salla Seppä ja oikealla aktori Petra Ruskomaa

Kiitos vieraspuhujillemme, K-ryhmälle, Sallalle ja Petralle, Suomen mentorien vapaaehtoistiimille sekä kaikille paikalla olleille! Ilta oli äärimmäisen inspiroiva ja varmasti monien mielestä päällimmäinen oppi illasta lienee se, että tekoja paremman ja kestävämmän huomisen eteen on tehtävä nyt heti ja tarvitsemme myös lisää Anteron, Suvin ja Annun kaltaisia rohkeita tekijöitä ilmastonmuutosta torjumaan. Jatketaan yhdessä työtä vastuullisemman ja kestävämmän tulevaisuuden eteen!

Kuvat: Pauli Petteri Purtilo