Heini Rask, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri

Valmistuin yliopistoputkesta alle viidessä vuodessa kartuttaen samalla oman alan työkokemusta myös ulkomailta. Vaikka olin erinomaista työvoimaa opiskelijana ja kartuttanut alan työkokemusta ulkomailla asti, tuntui siltä, että pian valmistuvana maisterina en kelvannutkaan mihinkään. Kymmenet tapaamiset ja haastattelut päättyivät aina jonkun kokeneemman palkkaamiseen.

Mentorointi on ollut minulle tutkimusmatka itseeni sekä omien ajatusteni, uskomusteni ja pelkojeni haastamiseen. Jos ei pysähdy kuuntelemaan mitä todella haluaa, jäävät unelmat saavuttamatta. Sen sijaan saattaa alkaa toteuttamaan ulkopuolelta tulevia odotuksia tai jonkun toisen unelmaa.

Mentoroinnin myötä olen oivaltanut, että kun ei saa joltain asialta rauhaa ja se tuo elämään merkitystä, on velvollisuus mennä sitä kohti. Mentorini onkin ollut korvaamaton tukipilari ja kulkenut rinnallani tällä tutkimusmatkalla – haastaen, oivalluttaen ja tukien.

Annika Hämäläinen, kulttuurituottaja ja tradenomi (liiketalous ja markkinointi)

Kahden peräkkäin tehdyn AMK-tutkinnon taktiikkani oli tukea intohimojeni toteutumista: sytyn eniten vaikuttavista tapahtumista, bränditarinoiden rakentamisesta ja nerokkaasti toteutetusta markkinoinnista. Määräaikaisen työsuhteeni lopun lähestyessä huomasin, etten tiennytkään, minne hakeutua seuraavaksi urallani. Urasiirtoni olivat omasta mielestäni menneet loogisia polkuja siihen asti, mutta ansioluetteloa kirjoittaessani tajusin, että olinkin jokaisessa työpaikassa päätynyt hoitamaan myyntiä, kumppanuuksia tai asiakassuhteita. Miten olin kulkeutunut niin kauas omista unelmistani?

Olen purkanut mentorini kanssa työkokemukseni palasiksi ja koonnut ne kattavaksi osaamisportfolioksi, vuosien mitattavissa olevaksi osaamiseksi. Mentorini on palauttanut uskon unelmaani ja auttanut kartoittamaan mahdollisia etappeja matkalla tavoitteeseeni.

Mentori on ollut suorasanainen neuvonantaja ja kiperien kysymysten esittäjä. Haastaviin kysymyksiin vastaaminen on auttanut minua tunnistamaan omaa osaamistani ja jäsentämään tavoitteitani konkreettiseksi suunnitelmaksi. Jos joku miettii mentoriksi tai aktoriksi ryhtymistä, minulla on vain yksi neuvo – no todellakin!

Niina Sistonen, kauppatieteiden maisteri (johtaminen ja liiketoiminta)

Aloitin työnhaun innolla. Hioin ansioluetteloni, loin LinkedIn-profiilin ja hakuvahteja, kirjoitin hakemuksia, osallistuin rekrytointimessuille, soitin yrityksiin, kyselin tutuilta vinkkejä ja kävin verkostoitumistapahtumissa. Huomasin kuitenkin, että kilpailen harjoitteluista ja määräaikaisista työsopimuksista hyvin kovatasoisessa seurassa. Koin lähipiirin kannustuksen ja kysymykset toisinaan painostavina. Minua vaivasi, etten osannut selittää heille, miksi en saa töitä. Hain Suomen Mentoreiden toimintaan mukaan, koska kaipasin rehellistä palautetta työnhaustani ja apua hakutekniikan hiomiseen.

Valmiiden vastauksien sijaan mentorointi on antanut minulle valtavan määrän energiaa, toivoa ja uskoa siihen, että pystyn itse vaikuttamaan työllistymiseeni. Osaan kertoa osaamisestani itsevarmemmin ja tunnistan myös heikkouksiani. Myös heikkouksien voittaminen on ollut voimaannuttava kokemus. Minusta on hienoa, että mentorillani oli aikaa käydä läpi juuri minulle tärkeitä asioita. Muiden aktorien tapaaminen taas auttoi ymmärtämään, että moni mielettömän ahkera ja idearikas ihminen odottaa vuoroaan, jotta pääsisi näyttämään kykynsä työelämässä. Lopulta pääsin ystäväni suosituksen avulla työhaastatteluun ja sille tielle olen jäänyt.

Paula Oravainen, kauppatieteiden maisteri (yritysjuridiikka, tietotekniikka, laskentatoimi)

Porskutin kauppatieteen opinnnot valmiiksi nopeasti, mutta en pysähtynyt miettimään sitä, mikä minusta oikeasti ”tulee isona”. Siksi en ollut valmistumisen jälkeen ollenkaan varma, millaiselle uralle haluaisin lähteä. Etsin työpaikkoja monilta eri aloilta – IT-alalta taloushallinnosta, asiakaspalvelusta ja sisällöntuotannon parista. Hain kymmeniin paikkoihin ja pääsinkin pariin haastatteluun, mutta mikään paikka ei tärpännyt. Jatkuva työnhaku tuntui lannistavalta, enkä tiennyt mikä hakemuksissani tai minussa oikein mätti. Lopulta otin vastaan määräaikaisen myyjän työn, vaikka koin olevani ylikoulutettu tehtävään.

Törmäsin Suomen Mentoreihin sattumalta, kun olin etsinyt nelisen kuukautta aktiivisesti töitä. Mentoroinnissa minua houkutteli mahdollisuus saada neuvoja ja uutta ajateltavaa kokeneemmalta henkilöltä Jo hieman ennen mentoroinnin alkua onneni kääntyi, kun sain äitiyslomasijaisuuden taloushallinnon tehtävissä. Vaikka tilanteeni olikin mentoroinnin alkaessa erilainen kuin hakukirjettä laatiessani, mentoroinnista on ollut paljon hyötyä. Mentorini on auttanut minua huomaamaan omia vahvuuksiani, kirkastanut tulevaisuudensuunnitelmiani ja antanut hyviä neuvoja työelämään. Mahtava lisäbonus on ollut myös saada tutustua muihin aktoreihin.

Inka Kotilainen, valtiotieteiden maisteri (kansainväliset suhteet, vaikuttaminen)

Minulle mentorointi on ollut hieno tapa saada tarttumapintaa suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan. Olen viettänyt monta vuotta ulkomailla ja kansainvälisyydestä on kehittynyt niin elämäntapa kuin tavoite. Maisteriksi valmistuttuani päätin, että oli silti aika palata kotimaahan. Työnhaku Suomessa osoittautui odotettua hankalammaksi ja jäin kakkossijalle lukuisissa rekrytointiprosesseissa. Suomen Mentorien mentoriohjelma on ollut tärkeä tukiverkosto työnhaun rinnalla. Olen saanut vertaistukea muilta aktoreilta ja käynyt innostavia keskusteluja mentorini kanssa. Minua ja mentoriani yhdistää mielenkiinto yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä asioita kohtaan. Mentorini on opastanut minua kiinnostavien suomalaisten työnantajien kartoituksessa.

Mentorivuoden aikana aloitin  haastavan työtehtävän mielenkiintoisessa yrityksessä. Onneksi voin jatkossakin vaihtaa näkemyksiä ura-asioista samalla alalla toimivan mentorini kanssa.

Katso myös Suomen Mentorien aktorit kertovat -videosarja