Aktorit kertovat

Aktorit kertovat 2017-11-23T11:44:29+00:00

Miksi hain mukaan, mikä oli mentoroinnissa parasta ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia aktoreilla on uralleen? Nämä aktorit pistivät hihat heilumaan ja kirjoittivat omat tarinansa ylös, jakaakseen vertaistukea muille työnhaun kanssa kamppaileville. Lue, inspiroidu ja hae sinäkin mentoriohjelmaan!

Katso myös Suomen Mentorien aktorit kertovat -videosarja

Heini

Valmistuin yliopistoputkesta alle viidessä vuodessa kartuttaen samalla oman alan työkokemusta myös ulkomailta. Huomasin kuitenkin jo maisterin opintoja viimeistellessäni, että vaikka olin erinomaista työvoimaa opiskelijana – pian vastavalmistuneena maisterina en kelvannutkaan mihinkään. Kymmenet tapaamiset ja haastattelut päättyivät aina jonkun kokeneemman palkkaamiseen. Jatkuvat torjunnat alkoivat syödä motivaatiotani ja uskoani saada töitä. Samalla aloin menettää otteeni punaisesta langasta ja unelmistani, mitkä olivat aiemmin olleet niin kristallin kirkkaita.

Mentorointi on ollut minulle tutkimusmatka itseeni sekä omien ajatusteni, uskomusteni ja pelkojeni haastamiseen. Jos ei pysähdy kuuntelemaan mitä todella haluaa, jäävät unelmat saavuttamatta. Sen sijaan saattaa alkaa toteuttamaan ulkopuolelta tulevia odotuksia tai jonkun toisen unelmaa. Tämän vuoksi liian moni tyytyy toiveitaan vähempään ja alisuorittaa, ei uskalla kokeilla, ottaa riskiä ja luottaa siihen, että oma paikka löytyy. Tämä on ymmärrettävää, kun oma ammatillinen identiteetti vielä hakee muotoaan.

Mentoroinnin myötä olen oivaltanut, että kun ei saa joltain asialta rauhaa ja se tuo elämään merkitystä, on velvollisuus mennä sitä kohti. Mentorini onkin ollut korvaamaton tukipilari ja kulkenut rinnallani tällä tutkimusmatkalla – haastaen, oivalluttaen ja tukien.

Intohimojani ovat yhteiskuntasuhteet ja –viestintä, vaikuttaminen ja politiikka sekä rakkaus urheiluun. Kuluttajaekonomian maisterina innostun myös kaikista ilmiöistä vuorovaikutuksen sekä kansalaisyhteiskunnan rajapinnoilla.

Unelmani on muuttaa yhteiskuntaa omalla toiminnallani.

Annika

Toissa syksynä määräaikaisuuden lopun lähestyessä huomasin, etten tiennyt minne hakeutua seuraavaksi urallani. Urasiirtoni olivat mielestäni menneet loogisia polkuja siihen asti ja CV näytti päällisin puolin kertovan laaja-alaisesta työkokemuksesta sekä etenemisestä vaativimpiin tehtäviin niin kaupallisella kuin kolmannella sektorilla. Työhakemuksiin CV:tä tarkemmin auki kirjoittaessani tajusin jokaisessa työpaikassani työnkuvankehityksen myötä päätyneeni hoitamaan myyntiä, kumppanuuksia tai asiakassuhteita. Miten tähän olin kulkeutunut, kun tiesin eniten syttyväni vaikuttavista tapahtumista, bränditarinoiden rakentamisesta ja nerokkaasti toteutetusta markkinoinnista? Kahden perättäin tehdyn AMK-tutkinnon taktiikkani tarkoituksena oli tukea näiden intohimojeni toteutumista ja yhdistää kaupallinen näkemys tapahtumien tuottamisen osaamiseen. Unelmani sijaan olinkin päätynyt risteilemään sivupoluilla ja pysähdyin hämmentyneenä seisoskelemaan tienhaaraan vaihtelemaan jalalta toiselle painoa – minne suunnata nyt?

Tämän kevään aikana olen mentorini kanssa purkanut työkokemukseni palasiksi kooten ne mm. osaamisportfolioksi ja vuosina mitattavissa olevaksi osaamiseksi. Mentorini on palauttanut uskoni unelmaani ja auttanut kartoittamaan mahdollisia etappeja matkalla visioimaani tavoitteeseen. Tavoitteenani on päätyä yhdistelemään ”muotoilua ja tapahtumia kansainvälisessä toimintaympäristössä vientiä tukien” pysähtyen sitä ennen syventämään osaamista mm. elämyksellisten tapahtumien parissa ja (digi)markkinointitoimistojen huomassa.

Mentorini on ollut suorasanainen neuvonantaja ja kiperien kysymysten esittäjä, joiden pohtiminen on auttanut osaamisen tunnistamisessa ja ajatusten jäsentämisessä suunnitelmaksi. Jos siis joku miettii mentoriksi tai aktoriksi ryhtymistä on minulla vain yksi neuvo – no todellakin!

Unelmani on tehdä työtä, jossa pääsen ilahduttamaan, inspiroimaan ja innostamaan muita tapahtumien, brändien ja markkinoinnin kautta.

Niina

Aloitin työnhaun innolla. Hioin ansioluetteloni, loin LinkedIn-profiilin ja hakuvahteja, kirjoitin hakemuksia, osallistuin rekrytointimessuille, soitin yrityksiin, kyselin tutuilta vinkkejä, kävin verkostoitumistapahtumissa… Huomasin kuitenkin kilpailevani harjoitteluista ja määräaikaisista työsopimuksista hyvin kovatasoisessa seurassa. Koin perheen ja ystävien kannustuksen ja kysymykset työnhaun edistymisestä toisinaan painostavina – minua vaivasi eniten se, etten osannut selittää miksi en saa töitä, vaikka mielenkiintoisia paikkoja olikin jatkuvasti tarjolla. Hain Suomen Mentoreiden toimintaan mukaan, koska kaipasin rehellistä palautetta ja apua hakutekniikkani hiomiseen.

Valmiiden vastauksien sijaan mentorointi on antanut minulle valtavan määrän energiaa, toivoa ja uskoa siihen, että pystyn itse vaikuttamaan työllistymiseeni. Olen saanut rohkeutta työnhakuun ja osaan kertoa itsevarmemmin omasta osaamisestani. Myös omien heikkouksien tunnistaminen, työstäminen ja lopulta voittaminen on ollut voimauttava kokemus. Minusta on hienoa, että mentorillani oli aikaa käydä läpi juuri minulle tärkeitä asioita. Muiden aktoreiden tapaaminen taas auttoi ymmärtämään, että moni mielettömän hyvä, idearikas ja ahkera ihminen odottaa vuoroaan päästä näyttämään kykynsä ja innostuksensa työelämässä. Pääsin itse maaliskuussa ystäväni suosittelemana työhaastatteluun – ensimmäiseen koko seitsemän kuukauden haku-urakkani aikana – ja sille tielle olen jäänyt. Olen äärettömän kiitollinen mentorilleni ja iloinen tekemästäni matkasta ja tapaamistani ihmisistä.

Unelmani on laittaa hyvä kiertämään: Ehkä seuraavaksi on juuri sinun vuorosi!

Paula

Valmistuin kesällä 2015 kauppatieteiden maisteriksi. Porskutin opintoni valmiiksi nopeasti, mutta en siinä samalla oikein tullut miettineeksi sitä, mikä minusta oikeasti ”tulee isona”. Niinpä en ollut valmistuttuani ollenkaan varma, millaiselle uralle haluaisin lähteä ja hain monenlaisia työpaikkoja IT-alalta taloushallintoon ja sisällöntuottajasta asiakaspalvelijaan. Olin valmistuessani hyvin toiveikas tulevaisuutta kohtaan, mutta töitä hakiessa karu todellisuus iski kuitenkin nopeasti päin kasvoja. En tuntunut kelpaavan minnekään.

En ollut opiskeluaikana saanut oman alan työkokemusta, joten sellaisen saaminen tuntui silkalta mahdottomuudelta myös valmistumisen jälkeen. Hain kymmeniin paikkoihin ja pääsin pariin haastatteluun, mutta mikään paikka ei tärpännyt. Työttömyys tuntui todella lannistavalta enkä tiennyt mikä hakemuksissani tai minussa itsessäni oikein mätti. Oli kuin olisin jäänyt paikalleni junnaamaan vaikka halusin kovasti jo päästä eteenpäin elämässäni. Lopulta otin vastaan määräaikaisen myyjän työn, vaikka koinkin olevani ylikoulutettu tehtävään. Tuntui myös melko absurdilta, että se oli ainoa paikka johon korkeakoulututkinnollani kelpasin, mutta otin pestin mahdollisuutena oppia uutta ja tutustua kaupan alaan.

Törmäsin Suomen mentoreihin sattumalta viime vuoden lopulla, etsittyäni nelisen kuukautta aktiivisesti töitä. Mentoroinnissa minua houkutteli mahdollisuus saada neuvoja ja uutta ajateltavaa joltain kokeneemmalta henkilöltä. Pääsin mukaan ohjelmaan ja hieman ennen mentoroinnin alkua onneni kääntyi, kun sain äitiyslomasijaisuuden taloushallinnon tehtävissä. Vaikka tilanteeni olikin mentoroinnin alkaessa ihan erilainen kuin hakukirjettä laatiessani, olen kokenut mentoroinnista olevan paljon hyötyä. Mentorini on kannustanut minua, auttanut huomaamaan omia vahvuuksiani ja antanut hyviä neuvoja työelämään. Mahtava lisäbonus on ollut saada tutustua muihin samoja haasteita kohdanneisiin aktoreihin.

Keskustelut mentorin kanssa ovat auttaneet minua hahmottamaan tulevaisuudensuunnitelmiani, vaikka mahdollisia vaihtoehtoja tuntuukin olevan vielä useita. Monia asia kiinnostaa minua ja minulla riittää osaamista ja mielenkiintoa erityisesti verkkokauppa, web-teknologioita, juridiikkaa ja taloushallintoa kohtaan. En halua jäädä urallani jumittamaan vaan oppia jotain uutta joka päivä. Joskus tulevaisuudessa voisin jopa kuvitella ryhtyväni yrittäjäksi ja mahdollisesti yhdistää oman osaamiseni eri osa-alueet joksikin killeriksi liikeideaksi.

Unelmani on tehdä työtä, josta nautin ja jossa voi aina kehittyä.

Inka

Minulle mentorointi on ollut hieno tapa saada tarttumapintaa suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan.

Olen viettänyt monta vuotta ulkomailla ja kansainvälisyydestä on kehkeytynyt minulle niin elämäntapa kuin myös tavoite. Jopa opintosuunnaksi valiutui kansainväliset suhteet ja politiikka. Masteriksi valmistuttuani kuitenkin päätin, että oli aika palata kotimaahan. Työnhaku Suomessa osoittautui odotettua hankalammaksi ja jäätyäni kakkossijalle lukuisissa rekrytointiprosesseissa alkoi torjunta vaatia veronsa. Suomen mentorit –ohjelma on ollut tärkeä tukiverkosto työnhaun rinnalla. Olen saanut vertaistukea muilta aktoreilta ja käynyt innostavia keskusteluja mentorini kanssa. Meitä yhdistää mielenkiinto yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä asioita kohtaan ja hän on osannut opastaa minua suomalaisten toimijoiden ja mahdollisten työnantajien kartoituksessa.

Yhteistyömme muuttaa nyt muotoaan, sillä aloitin hiljattain haastavan uuden työtehtävän mielenkiintoisessa yrityksessä. Vaikka työnhakusparrauksen tarve on tältä erää ohi, on mahtavaa että voin jatkossakin vaihtaa näkemyksiä työnteosta ja mahdollisista urapoluista samalla alalla toimivan mentorini kanssa.

Unelmani on tehdä työtä, joka haastaa ja innostaa!

Anna

Olen opiskellut kehitysmaatutkimusta valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Sen lisäksi olen lukenut paljon erilaisia ympäristöaiheisia sivuaineita ja –kokonaisuuksia. Näkemykseni ympäristökysymyksiin on yhteiskuntatieteellinen. Olen koko opiskeluaikani tehnyt erilaisia asiakaspalvelijan ja toimistoassistentin töitä, jotka ovat pitäneet leivän syrjässä kiinni. Työkokemusta siis on, mutta ei juuri opiskelemiltani aloilta. Hain mukaan Suomen mentoreihin, jotta saisin apua työllistymiseen enemmän koulutustani ja mielenkiintoani vastaaviin tehtäviin. Tähän oma mentorini antaa minulle tukea. Into ja halu monipuolisempaan työnkuvaan mielenkiintoiselta alalta on kova. Haluan saada kansainvälistä työkokemusta, joten etsin töitä nyt yksinomaan ulkomailta.

Unelmani on tehdä töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta, oli kyse sitten uusista luovista energiaratkaisuista, vastuullisesta luonnonsuojelusta tai rakentavasta kehitysyhteistyöstä.

  • Anna Ikonen, VTM. Kestävä kehitys, ympäristökysymykset, kehitysyhteistyö