Kevään mentoriohjelmien haku päättyi reilu viikko sitten ja hakemusten käsittely Suomen Mentoreilla on alkanut.

Hakemuksia läpi käydessämme nousi meille huoli, sillä mentoreita oli ilmoittautunut mukaan ohjelmaan puolet vähemmän kuin mentorointia tarvitsevia nuoria.

Käykö nyt niin, että joudumme tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa jättämään lähes sata nuorta mentoroinnin ulkopuolelle?

Nykyinen tilanne on meille kaikille uusi ja outo. Epätietoisuus rajoitusten kestosta ja fyysisten kontaktien raju vähentäminen vaikuttavat meihin kaikkiin. Juuri tämänkaltaiset epävarmat tilanteet ovat niitä, joissa kokeneemman perspektiivistä on hyötyä ja mentorin tuoma tuki on monelle nuorelle kultaakin kalliimpaa.

Työmarkkinoiden hankalasta tilanteesta johtuen tarvitsee moni nuori mentoria nyt enemmän kuin koskaan. Tilanteen vaikutuksesta työmarkkinoihin ja työllistymistilanteeseen ei osata vielä edes arvioida, mutta vaikealta se tulee varmasti näyttämään.

Päiväkodissa kuulee monesti sanonnan ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä lausahdus sopii tähän tilanteeseen paremmin kuin hyvin! Sillä jos me, mentorit, lähdemme talkoisiin näinä vaikeina aikoina, luo se positiivista tunnetta ja toivoa tulevasta myös nuorille!

Haastammekin nyt kaikkia miettimään, olisiko juuri sinulla sittenkin aikaa toimia mentorina?

Voisiko tämä tilanne olla sellainen, jossa käänteisen mentoroinnin vaikutus kasvaa aivan uusiin ulottuvuuksiin. Monet meistä on jo hetken harjoitellut etätöiden tekemistä ja mentoroida voi myös hienosti samalla mentaliteetilla, etäyhteyksiä hyödyntäen.

Mentoriksi pääset ilmoittautumaan näiden sivujen kautta, klikkaamalla painiketta ”Tule mentoriksi”, toivottavasti lähdet mukaan.

Lainaten vielä presidenttimme Sauli Niinistön sanoja:  ”Nyt kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, otetaan myös henkistä läheisyyttä.”.