Siitä on tänä keväänä 10 vuotta, kun Suomen Mentorit ry:n ensimmäinen mentorointiohjelma käynnistyi. Juhlimme tätä merkkipaalua ainutlaatuisessa kutsuvierastilaisuudessa 28.3.2023 OP:n Valopihan upeissa puitteissa Helsingin Vallilassa. Tilaisuuden puhujakattaus oli huima ja sen tähtenä loisti taloustieteen nobelisti Bengt Holmström. 

Yhdistyksen äitihahmo Raija Kemiläinen palkittiin ansaitusti  

Tilaisuuden avasi OP:n valovoimainen pääjohtaja Timo Ritakallio, joka totesi, että Suomen Mentoreilla ja OP:lla on paljon yhteistä. Kumpikin uskoo mentorointiin ja valmentavaan johtamiseen.

Ritakallion nostatettua juhlamieltä, lavan valloitti yhdistyksen alkuperäisen idean äiti, Raija Kemiläinen. Hän korosti, että Suomen Mentorit ry on perustettu tukemaan nuoria työelämän alkutaipaleella mentoroinnin keinoin. 

“Suomi on koulutusyhteiskunta. Jos päästämme koulutetut nuoret putoamaan kyydistä, Suomikin putoaa kyydistä”, Kemiläinen totesi. 

Kaikesta Suomen Mentoreiden hyväksi tekemästään työstä Kemiläinen palkittiin Gaalassa uniikilla Yhteistyön Mosaiikki -kaulakorulla, jonka oli suunnitellut ja toteuttanut yhdistyksemme entinen aktori, korusuunnittelija Anton Leivo.  

Bengt Holmström peräänkuulutti haastaviin paikkoihin hakeutumista 

Gaalan pääpuhujana oli Amerikasta kotimaahansa vierailulle saapunut taloustieteen nobelisti, Bengt Holmström. Hän kertoi henkilökohtaisessa puheessaan oman elämänsä mentoreista ja jakoi etenkin nuorille suunnattuja näkemyksiään työelämästä.  

“Tärkeintä on hakeutua haastaviin tilanteisiin ja fiksuun seuraan pelottomasti. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, tyhmää on olla hiljaa”, totesi Holmström. 

Nobelisti haastoi myös suomalaista yliopistokoulutusjärjestelmää ja pohti vapauden ja ahdistuksen yhteyttä. 

“Ahdistus syntyy suomalaisen yliopistomaailman liiasta vapaudesta. Ei nuori tiedä, mitä haluaa. Elämän vaikeimpia asioita on määritellä itselleen tavoitteita. Amerikassa koulutuksen struktuuri on tiukka ja esimerkiksi MIT:ssa jokainen opiskelija saa professorin mentorikseen”, Holmström kertoi. 

Mentoroinnilla armollisuutta urasuunnitelmiin 

Läpi parituntisen gaalaohjelman pohdittiin eri näkökulmista sitä, mistä mentoroinnissa on kysymys ja mitä mentorointi voi tänä päivänä antaa. Mentorimme Kristiina Bailey kiteytti mentoroinnin sanaan luottamus. 

“Aktori saattaa luottaa mentorilleen haaveitaan, pelkojaan ja asioita, joita ei kertoisi vanhemmilleen, ystävilleen tai muille läheisilleen. Vastaavasti minä olen kertonut aktorilleni unelmasta, jota en ole uskaltanut muille ääneen lausua”, summasi Bailey. 

Gaalan lopussa koskettavan mentorin näkökulmapuheen pitänyt Trendin päätoimittaja, Mari Karsikas, korosti mentoroinnin merkitystä armollisempien ja omannäköisten urasuunnitelmien laatimisessa. Jos urasuunnitelmia ylipäänsä tehdään, niihin pitää mahtua myös muu elämä ja tilaa suunnan mahdollisille muutoksille.  

“Kun tuntee omat vahvuutensa, syntyy tilaisuus menestykselle”, kiteytti Gaalan päätöspuheessaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mirva Antila. Juuri oman osaamisen tunnistamisessa on monen mentorointimatkan ydin.  

Työelämä on muuttunut, mutta mentoroinnin tarve elää 

Juhlaillan aikana todettiin useaan kertaan, että työmarkkina on 10 vuodessa muuttunut. Työelämä on tänä päivänä pirstaleista, pitkäaikaiset työsuhteet saman työnantajan palveluksessa ovat historiaa ja osaajilta vaaditaan näkyvyyttä ja oman maineen managerointia.  

“Jos pystysuoran käyrän sijaan ura olisikin tasainen linja tai kupruja ja rönsyjä sisältävä kaavio, johon ehkä mahtuisi taukojakin,” ideoi Karsikas oman näkökulmapuheensa lopussa. 

Vaikka työelämä on yhdistyksemme aikana muuttanut muotoaan, ei mentoroinnin tarve ole kadonnut. Päinvastoin. Uupumuksesta uutisoinnin keskellä Risto Siilasmaan kutsuvieraiden joukosta lausumat sanat tuntuivat hyvin ajankohtaisilta: “Me kaikki tarvitsemme tukea ja jonkun, joka taputtaa olkapäälle, että sinä osaat ja pärjäät”.

Auta meitä tekemään tekoja myös seuraavat 10 vuotta 

Sitra ja Wihurin rahasto auttoivat yhdistyksemme 10 vuotta sitten Raija Kemiläisen siemenideasta alkuun, mistä olemme hyvin kiitollisia. Tämän jälkeen olemme tehneet merkittäviä tekoja suomalaisen työelämän hyväksi pääsääntöisesti kumppanuuksiin kytkeytyvällä tulorahoituksella, mikä on yhdistysmaailmassa hyvin poikkeuksellista. 

Reilun 10 vuoden aikana olemme olleet käynnistämässä yhteensä 3400 mentorointimatkaa. Kuluneet vuodet ovat olleet lukuisten yhteiskunnallisten kriisien keskellä kuitenkin haastavia myös meille ja vaikuttaneet kumppanuustoimintaamme. Jotta tämä uudistuvan työelämän ja nuorten työllistymisen puolesta tekoja tekevä yhdistys näkisi vielä seuraavatkin 10 vuotta, haastamme teidät kaikki mukaan kannatustalkoisiin! 

Kannatustalkoot! 

Voit kannattaa toimintaamme seuraavilla tavoilla: 

1. Liity jäseneksi (50 €)! 

2. Tule kannatusjäseneksi (500 €)! 

Tilinumero:
FI57 1745 3000 1582 06 

Kirjoita viestikenttään:
Kannatusjäsenyys
Etunimi Sukunimi
Sähköpostiosoitteesi

3. Tuo yrityksesi tai yhteisösi kannatusjäseneksi – ota yhteyttä toiminnanjohtajaamme! 

500 € (<50 työntekijää)
2500 € (50–249 työntekijää)
5000 € (>250 työntekijää) 

Haluaisitko tehdä syvempää yhteistyötä tai auttaa muilla tavoilla? Ota yhteyttä toiminnanjohtajaamme, niin jutellaan lisää! 

Kiitos kaikille kutsuvieraille, puhujille ja kumppaneillemme Suomen Mentorit 10 vuotta Gaalasta. Erityiskiitokset lähetämme OP:lle ja T-Medialle, jotka mahdollistivat juhlaillan kanssamme. Avataan tästä yhdessä uusi 10 mentorointivuoden jakso!

Lisätiedot: 

Niina Pitkänen
Toiminnanjohtaja
Suomen Mentorit ry
niina.pitkanen@suomenmentorit.fi
044 971 1799